Bohinjsko jezero
Bohinjsko jezero
DEPTH: 1 - 5 m
SKILL: Beginner
Bohinjsko jezero je največje (3.3km2) in najgloblje (45m) gorsko jezero v Sloveniji. Bohinjsko jezero nudi več zanimivih potapljaških lokacij različnih zahtevnosti. Potapljaška lokacija pri Kramarju je preprosto dostopna in je primerna za vse potapljače.

Potop začnemo iz urejenega kopališča na koncu rta in plavamo ob obali v smeri jugovzhod proti Sv. Janezu. Obala je večinoma prodnata. Sredi poti naletimo tudi na strmo steno s previsnimi skalami in razpokami. Plitvina tik ob obali je neporaščena. Večino podvodnega življenja srečamo na globinah od 2m do 7m. Globlje od 7m začenja pusto, muljasto, neporaščeno jezersko dno.

Pri Kramarju je jezero globoko preko 20m. V globini ni življenja, a tam še vedno naletimo na človeške ostanke in smeti ter obilico listja v jeseni. Z globino pada tudi temperatura vode in količina svetlobe. Dnevne svetlobe je v Bohinju zelo malo, ko se v celotni kotlini zadržuje megla. Dolžino potopa izbiramo glede na globino, količino zraka in toplotno izolacijo: vrsto potapljaške obleke. Sredi potopa se obrnemo in se vrnemo pod vodo na izhodiščno točko, po možnosti s plavanjem na drugačni globini. Z izjemo nekaj privatnih parcel je možen izstop iz vode na večjem delu obale vse do Sv. Janeza. Smiselna dolžina potopa je okoli pol ure za mokro obleko oziroma ena ura za suho obleko.

Zaradi urejenega parkirišča in udobnega dostopa do vode po stopnicah kopališča je potapljaška lokacija pri Kramarju zelo primerna za nočni potop v Bohinjskem jezeru.

Dodatna oprema: Kompas za orientacijo v globini na muljastem dnu.
Temperatura vode: Na površini do 25ºC poleti, v globini 4ºC.