Bohinjsko jezero pri Naklovi Glavi
Bohinjsko jezero pri Naklovi Glavi
DEPTH: 1 - 5 m
SKILL: Beginner
Bohinjsko jezero je največje (3.3km2) in najgloblje (45m) gorsko jezero v Sloveniji. Bohinjsko jezero nudi več zanimivih potapljaških lokacij različnih zahtevnosti. Naklova glava je izrazit polotok (kota 533) na južni obali bohinjskega jezera. Potapljaška lokacija pri Naklovi glavi je preprosto dostopna in je primerna za vse potapljače.

Pristop k vodi je možen v zalivu vzhodno od Naklove glave in s plaže na zahodni strani Naklove glave. V obeh primerih pridemo iz parkirišča do vode po kratki in položni gozdni stezi.

Potop začnemo iz zaliva vzhodno od Naklove glave in plavamo okoli polotoka do plaže na zahodni strani. Seveda lahko gremo tudi v obratni smeri, saj zaznavnih vodnih tokov ni. Plavanje okoli polotoka traja približno pol ure. Lahko se vrnemo po isti poti nazaj na drugačni globini. Največ življenja, rastlin in živali, je v plitvini. Večino rib srečamo pred plažo na zahodni strani Naklove glave.

Pri Naklovi glavi je Bohinjski jezero globlje od 25m. Do globine 5-7m srečamo življenje na poraščenem dnu zalivov oziroma strme skale na rtu Naklove glave. Naprej v globino se nadaljuje muljasto dno skoraj brez življenja. Zalogo zraka in ostalo potapljaško opremo prilagodimo predvideni globini potopa.

Temperatura vode hitro upada z globino. Količina dnevne svetlobe, ki uspe prodreti do dna, je z globino čedalje manjša.
Po Bohinjskem jezeru vozijo manjša in večja plovila vključno s turistično ladjico, ki pelje razmeroma blizu rta Naklove glave. Kljub označevalni potapljaški boji je zato potrebna previdnost!

Dodatna oprema: Kompas za orientacijo v globini na muljastem dnu. Svetilka za globinski potop.

Temperatura vode: Na površini do 25ºC poleti, v globini 4ºC.