Dolenja Trebuša (sotočje Idrijce in Trebuščice)
Dolenja Trebuša (sotočje Idrijce in Trebuščice)
DEPTH: 1 - 5 m
SKILL: Beginner
Ob sotočju Trebuščice in Idrijce je več zanimivih tolmunov globine med 3m in 4m in razbitine starega mostu, kar uporabljajo številne ribe kot svoja skrivališča. Nad sedanji cestnim mostom globina Idrijce v ugodnih poletnih razmerah dosega komaj 1m še dobrih 500m navzgor po toku Idrijce, vendar za vsako večjo skalo čaka v zasedi večja riba! Na drugi strani se tolmun po sotočju hitro zaključi v plitvino. Idrijca ohranja dobro vidljivost tudi poleti, ko je njena voda razmeroma topla.

Iz urejenega travnatega parkirišča neposredno ob sotočju pelje kolovoz do sotočja, kjer je možen preprost pristop k vodi. Drugje
so stene rečnih korit bolj strme.

Potop začnemo in končamo ob sotočju. Od tu lahko raziščemo tolmun pod steno za sotočjem po toku navzdol na zahod oziroma razbitine mostu in strugo Idrijce po toku navzgor na vzhod. Za vsakega od opisanih dveh potopov računamo pol ure.
Če potop po toku navzgor nadaljujemo pod mostom, moramo računati s tem, da bo treba na plitvinah vstati iz vode z vso težko potapljaško opremo na hrbtu. Tak potop je potem lahko daljši od ene ure. Zaradi globine, ki komaj dosega 1m, ga je smiselno izvesti brez jeklenke s samo opremo na dah. Trebuščica je na tem mestu žal preplitva za potapljanje.

Globina vode: Do 4m v tolmunu ob sotočju, do 3m v tolmunu ob razbitinah starega mostu, do 1m v gornjem toku Idrijce nad mostom ob ugodnem nizkem poletnem vodostaju.

Dolenja Trebuša je zelo primerna lokacija za nočni potop v sladki vodi.