Korita Soče pri Kršovcu
Korita Soče pri Kršovcu
DEPTH: 1 - 5 m
SKILL: Advanced
Reka Soča je v svojem gornjem toku izrezala več slikovitih sotesk. Ena takšnih sotesk je pri izstopu iz ozke doline Trente v Bovško kotlino. Tu je Soča izdolbla korita pri Kršovcu.

Korita Soče pri Kršovcu ležijo ob regionalni cesti Bovec-Vršič približno pol kilometra od naselja Kal-Koritnica v smeri proti Vršiču (Trenti). Tik nad koriti je ohranjena lesena konstrukcija spodnje postaje tovorne žičnice na planino Golobar. Ob spodnji postaji nekdanje tovorne žičnice je parkirni prostor za več vozil. Tu običajno parkirajo kajakaši, ki svoja plovila odnašajo do Soče, zato se parkirni prostor hitro sprošča.

Pred potopom si najprej ogledamo celoten kraj potopa. Iz parkirišča se najprej odpravimo peš po avtomobilski cesti do stezice, ki pelje čez viseči most sredi korit pri Kršovcu na levi breg
Soče. Z levega brega si lahko ogledamo celotna korita in naredimo načrt potopa. Dostop do vode tu ni možen, ker je levi breg preveč strm. Po isti poti se zato vrnemo nazaj na parkirišče.
Nato se iz parkirišča se odpravimo po široki, a strmi stezi navzdol do reke Soče. Tu se korita pri Kršovcu zaključijo v širokem tolmunu, kjer je možen vstop v vodo. V desnem bregu korit je
izklesan in obokan širok rov, zaklonišče iz prve svetovne vojne. Rov poteka vzporedno s koriti v celotni njihovi dolžini. Prehod je možen s svetilko, ampak brez potapljaške opreme! Rov se
zaključi prav pri brzicah na začetku korit, kjer se lahko po ozki stezici po desnem bregu vrnemo do visečega mostu.

Ko smo si brez potapljaške opreme natančno ogledali kraj potopa, se vrnemo na parkirišče in se odpravimo v opremo. V popolni potapljaški opremi bo treba najprej premagati kakšnih 40m višinske razlike navzdol po "kajakaški" stezi med parkiriščem in reko Sočo, nato pa še 30m vodoravno po razgibanem desnem bregu do zaključka korit. V širokem tolmunu poiščemo zastojno točko in dokončno nastavimo opremo v vodi globine približno 1m.

V avtonomni potapljaški opremi lahko preplavamo spodnjo polovico korit vse do brzice pod visečim mostom. Globina vode tu doseže 6m, odvisno od debeline prodnatega nanosa na dnu. Pri potopu iščemo vrtince, zastoje in proti-tokove, da se izognemo močnemu osrednjemu toku reke Soče. V globljem delu korit se vedno držimo na dnu na globini približno 5m, kjer je tok znatno šibkejši kot na površini. Spodnji del korit se zaključi s strmino, kjer postajajo korita plitvejša, tok močnejši, čez glavo bežijo mehurčki brzice in na določeni točki ne moremo več naprej.

Potop v spodnjem delu korit pri Kršovcu traja približno pol ure. Zaradi močnih tokov računamo vsaj z dvakratno porabo zraka glede na običajno. Iz vode izstopimo na istem mestu, kjer smo
vstopili, to je v širokem in plitvem tolmunu na koncu korit. Pri potapljanju pazimo tudi na številne kajakaše! Ker potekajo korita pri Kršovcu v smeri severovzhod-jugozahod, sončni žarki dosežejo dno korit šele v popoldanskem času!

Potapljanje bi bilo načeloma možno tudi v gornji polovici korit pri Kršovcu. Tu je glavna težava dostop: na začetku in na sredini korit pri Kršovcu zapirajo pot brzice, sicer pa prepadni bregovi. Gronji del je tudi plitvejši, tok je močnejši, korita so manj razgibana brez vrtincev in zastojev, kar vse otežuje potop v okorni avtonomni potapljaški opremi.

Temperatura vode: Soča pozimi 4°C, poleti 10°C.